Login

Gelieve je e-mail en paswoord in te geven. Ben je je paswoord vergeten, vul dan enkel je e-mail in en klik op paswoord vergeten. Heb je nog geen account, registreer je helemaal beneden.

Login Paswoord vergeten?

OF

Login met Facebook

Heb je nog geen account?
Registreer via het formulier


 

Registratie

Registreer je met de hieronder gevraagde gegevens. Eens geregistreerd kan je acties aanmaken of deelnemen aan acties van anderen.

Ga verder

FAQ

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de campagne. Staat jouw vraag er nog niet bij? Laat het ons weten via campagne@11.be.

De Campagne

Hoe kan je meedoen aan de campagne?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan meedoen. Bekijk hier het filmpje.

• Organiseer een supporter mee-actie en verzamel zoveel mogelijk supporters voor sociale bescherming voor iedereen. Hoe meer supporters, hoe hoger de druk op onze politici om echt iets te veranderen.
Registreer je actie op onze website en ontvang gratis een supporterspakket. Dos je uit als supporter en kleef pleisters op je wangen, lichaam, kledij… Neem een foto van jezelf of van een hele groep mensen en upload hem op deze website. Overtuig familie en vrienden om mee te supporteren voor sociale bescherming voor iedereen.

Wil je het grootser aanpakken?  Reserveer dan de actiestand ‘Word lid van de supportersclub voor sociale bescherming voor iedereen’ bij jouw provinciaal secretariaat. Meer info vind je op www.11.be/actiestand.

• Organiseer een sportuurtje in jouw gemeente of stad en zamel geld in voor 11.11.11. Doe dit bij voorkeur in de fondsenwervende week van 6 tot 15 november.  Zoek een sportinstructeur voor een initiatie van jouw favoriete sport of kies een sportdiscipline die je zelf goed kan. Beslis waar en wanneer je sportuurtje plaatsvindt. Registreer je activiteit op en ontvang gratis een beweegmee-pakket met handig promo-materiaal. Nodig je vrienden, familie, collega’s of buren en vraag een bijdrage voor 11.11.11.

• Verkoop onze heerlijke chocolade of truffels. Doe dit bij voorkeur in de fondsenwervende week van 6 tot 15 november. Verkoop de chocolade of truffels op een plek waar je  denkt dat je ze makkelijk aan de man krijgt: aan een winkel, op de markt, aan je collega’s, op de voetbalclub … en je stort het geld op de rekening van 11.11.11.
 
• Organiseer een andere fondsenwervende activiteit in november: een quiz, een boekenverkoop, een etentje, een deur-aan-deuractie, een debat, een fuif … Dit doe  je bij voorkeur in de fondsenwervende week van 6 tot 15 november.
Er is dus keuze te over. Je kan kiezen om één activiteit te organiseren, maar je kan ook én een politieke actie (supporter mee) organiseren én een fondsenwervende activiteit in november.

Kom ook zeker naar het groots event op zaterdag 3 oktober om 17u in Ancienne Belgique in Brussel!
 

Is er dit jaar een politiek actieweekend?

Dit jaar is er geen specifiek weekend om je politieke actie te organiseren. Je kan een supporteractie doen vanaf mei tot november.

In december stappen we met alle supporterfoto’s naar de verantwoordelijke politici en vragen we hen om actie te ondernemen.

Wat houdt een supportersactie in?

Om onze politieke eisen kracht bij te zetten, willen we aan het grote publiek vragen om massaal te supporteren voor sociale bescherming voor iedereen. Op die manier vragen we aan onze politici om werk te maken van sociale bescherming wereldwijd. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit.

Registreer je actie op deze website en ontvang een basispakket. Kleef pleisters op je wachten, lichaam, kledij… en neem een foto van jezelf of met een hele groep mensen. Upload je foto op deze website en overtuig vrienden en familie om ook mee te supporteren. Alle supporters voor sociale bescherming voor iedereen komen op de website terecht en worden geteld. Met al deze supportersfoto’s stappen we in december naar de verantwoordelijke politici en vragen we hen om actie te ondernemen.

Wanneer kunnen we een supportersactie organiseren?

Dit jaar is er geen specifiek weekend om je politieke actie te organiseren. Je kan mee supporteren tot november.

In december stappen we met alle supporterfoto’s naar de verantwoordelijke politici en vragen we hen om actie te ondernemen.

Ik ben geen 11.groep, kan/mag ik deelnemen aan de campagne?

Absoluut en dat is helemaal de bedoeling! Met hoe meer we zijn hoe beter én hoe krachtiger het signaal naar de politici. Iedereen kan deelnemen, los van een bestaande 11.groep of zonder een langdurig engagement op te nemen. Het volstaat om je actie te registeren op deze website. Zo kunnen we je via nieuwsbrieven met praktische informatie op de hoogte houden. 

Waarom moet ik mijn actie registreren op deze website?
 • Zo kunnen we alle acties in kaart brengen en jullie actie mee bekendmaken via onze communicatiekanalen.

 • Zo kunnen mensen die graag deelnemen aan een sportuurtje zien waar er een in hun buurt plaatsvindt.

 • Zo krijg je gratis een basispakket met campagnemateriaal opgestuurd.

 • En voor alle geregistreerde acties sluiten we een verzekering af voor het geval dat er iets gebeurt.

Welk materiaal kunnen we gebruiken voor de inkleding van een actie?

Als je je actie registreert, krijg je automatisch een basispakket. Als je meer materiaal wil, kan je dat bijbestellen via www.11.be/winkel (zie volgende vraag).

Wat zit er in het basispakket dat ik gratis toegestuurd krijg als ik een actie registreer?

Er zijn 2 soorten pakketten. Een supporter-pakket (politieke actie; dit is hetzelfde als een @school-pakket) en een beweegmee-pakket (organiseer een sportuurtje).

Als je meerdere acties registreert heb je de mogelijkheid om aan te vinken dat je geen extra pakket wenst te ontvangen. Je kan altijd materiaal bijbestellen via www.11.be/winkel.

Supporterspakket en @school-pakket:

 • 1 welkomstbrief

 • 3 campagneaffiches A3

 • 20 massafolders

 • 2 doemee-flyers

 • 1 infoposter

 • 3 pleistervellen

 • 3 grote pleisters ‘sociale bescherming voor iedereen’

 • 1 grote pleister blanco

 • 1 folder basisonderwijs

 • 1 folder secundair onderwijs

Beweegmee-pakket:

 • 1 welkomstbrief

 • 1 stappenplan beweegmee

 • 1 DIY-flyer om promo te maken voor jouw sportuurtje

 • 3 campagneaffiches A3

 • 20 massafolders

 • 2 doemeeflyers

 • 1 infoposter

 • 2 pleistervellen

 • 3 grote pleisters blanco om jouw sportuurtje aan te kondigen

Hoe kan ik ‘Sociale bescherming voor iedereen’-actiemateriaal bestellen?

Als je je actie registreert op onze website ontvang je een gratis basispakket met campagnemateriaal (zie bovenstaande vraag). Je kan extra materiaal bestellen via www.11.be/winkel.

Wat gebeurt er met de inkomsten van de campagne?

Algemeen

De inkomsten worden steeds op dezelfde manier verdeeld. 75% van de inkomsten gaat naar projecten van leden en naar eigen projecten in het Zuiden, 25% van de inkomsten besteden we aan educatie en beleidsbeïnvloeding.
In het activiteitenverslag, dat we jaarlijks uitgeven, kan je lezen vanwaar de inkomsten komen en wat er gebeurt met de middelen. Bekijk hier het activiteitenverslag voor de cijfers van 2014 (p 28 en 29).

Campagne Sociale Bescherming voor Iedereen

 • De middelen die we ophalen tijdens de campagne gebruiken we onder andere om concrete projecten van partnerorganisaties in het Zuiden te financieren (partners van 11.11.11 en partners van onze leden). Onder Zuidverhalen vind je voorbeelden van activiteiten. Aangezien we ook verder werken met partners rond thema’s als voedselzekerheid, mijnbouw, mensenrechten, enz, is het campagnegeld ook nodig om deze activiteiten verder te zetten.
 • We steunen ook partnerorganisaties die wegen op het beleid in het Zuiden, zodat overheden in het Zuiden bewust kiezen voor de uitbouw van sociale bescherming. Uiteindelijk is het de opdracht van de overheid om sociale bescherming op te bouwen voor haar bevolking.  Kiezen voor sociale bescherming is kiezen voor armoedebestrijding en ontwikkeling. Op een structurele manier.
 • We draaiden een filmpje in Mali. In de film tonen we hoe het opzetten van plaatselijke mutualiteiten een enorme impact heeft op het welzijn van de bevolking. De opstart en uitbouw van deze mutualiteiten is maar mogelijk dankzij onze steun.

Supporter Mee @school

Is er ook een actie op maat van scholen?

Jazeker! Op 30 oktober, de vrijdag voor de herfstvakantie roepen we alle Vlaamse scholen op om mee te supporteren voor sociale bescherming voor iedereen. Hoe meer supporters, hoe meer druk op de politici om echt iets te veranderen. Daarom willen we zoveel mogelijk supportersfoto’s van klassen verzamelen. Meedoen is eenvoudig! Neem een toffe supportersfoto van jou en je leerlingen en zet hem op deze website. Vergeet niet om je actie online te registreren op onze website. Je krijgt dan gratis een pakket met supportersmateriaal toegestuurd, waarmee je je supportersactie kan aankleden. Er vallen ook prijzen te winnen in drie categorieën: fotogeniek, sportief en creatief! Jullie klasfoto was nog nooit zo mooi.

Waar vind ik educatief materiaal om met mijn leerlingen rond het thema aan de slag te gaan?

Al het educatief materiaal is te vinden op: www.socialebescherming.be/opschool. Daar vind je info over het educatief materiaal voor zowel het basis- als het secundair onderwijs.

Mag ik ook op een andere dag een actie organiseren op school?

Vrijdag 30 oktober is de actiedag waarop we zoveel mogelijk samen willen supporteren, maar ook op andere momenten kan je je supportersfoto’s trekken en meedoen aan de actie en deze registeren op onze website!

Ik ben een enthousiaste leerkracht, maar hoe krijg ik mijn collega's mee?

Je kan je collega’s warm maken door de folders met het aanbod aan hen voor te leggen. De waaier is breed en er zijn verschillende manieren om in de klas aan de slag te gaan met de campagne!  Toon ze zeker ook het doe mee-filmpje. Ook je eigen enthousiasme kan aanstekelijk werken om andere collega’s mee te krijgen.

Bovendien zijn er scholenambassadeurs, die met veel plezier het educatief aanbod en de actiedag komen voorstellen en promoten! Interesse? Mail naar school@11.be!

Hoe kan ik na de actiedag op school nog verder werken rond dit thema?

Ook na de actiedag kan je in de klas verder aan de slag met het educatief materiaal, zoals de muziektheatervoorstelling en het educatief pakket voor lager onderwijs of de workshop en het bordspel voor secundair onderwijs. Dit is niet per se gelinkt aan de actiedag en kan ook daarna nog heel zinvol worden gebruikt in de klas! Alle info hierover vind je op: www.socialebescherming.be/opschool.

Waar kan ik terecht als ik vragen, feedback en/of meer input nodig heb?

Je kan hiervoor terecht op school@11.be of 02/536.11.42 (basisonderwijs) en 02/536.11.60 (secundair onderwijs).

Sociale bescherming voor iedereen

Wat willen jullie politiek bekomen met deze campagne en tegen wanneer?

We willen in eerste instantie Belgische politici overtuigen om een voortrekkersrol te spelen in het versterken van sociale bescherming wereldwijd. Door zelf sociale bescherming centraler te zetten in de internationale samenwerking én door het actief te bepleiten op alle internationale fora waar het op de agenda komt. Op die manier richten we ons dus ook tot internationale organisaties en de EU, maar dan wel via onze Belgische vertegenwoordigers daar.

We willen dit concreet vertaald zien in een goede strategienota van de Directie Generaal Ontwikkelingssamenwerking, waarin ze moet aangeven hoe ze hier binnen de Belgische Ontwikkelingssamenwerking werk van zullen maken. Maar we proberen ook de Belgische standpunten op internationale fora te beïnvloeden, zoals o.a. de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie, de top over Duurzame ontwikkeling in september 2015 en de conferentie Financing for Development in juli 2015.

We willen tegen eind 2016 de eerste kentering op het terrein zien, in de gemaakte keuzes op vlak van ontwikkelingssamenwerking.

Wat doen 11.11.11 en de campagnepartners om er voor te zorgen dat de Belgische politiek effectief gaat werken op sociale bescherming in de wereld?

Hiervoor voeren we natuurlijk onze gemeenschappelijke campagne. Door te bewijzen dat we met velen achter een volwaardige sociale bescherming voor iedere mens staan, zetten we effectief druk.

Daarnaast neemt de politieke werkgroep van de campagne verschillende initiatieven om zowel de regering, het parlement als de bevoegde administratie te overtuigen dat ze meer kunnen en moeten doen voor sociale bescherming. De eisen die we daarbij verdedigen vind je op onze website.

De focus lijkt op de politiek te liggen. Maar in hoeverre wordt er naar multinationals gewerkt?

De eerste focus is in deze campagne inderdaad de politiek. Die heeft de sleutels in handen. We willen in de eerste plaats benadrukken dat sociale bescherming een kwestie is van politieke wil en solidariteit. Regeringen moeten de touwtjes in handen houden en intensief samenwerken met alle relevante organisaties uit het maatschappelijk middenveld, om sterke systemen van sociale bescherming op te bouwen.

Op vlak van het bijdragen aan sociale bescherming van hun werknemers zijn multinationals trouwens niet altijd de slechtste leerlingen in de klas. Dat verschilt heel sterk van sector tot sector. Het zit vaak dieper in de productieketen, bij onderaannemers. Ook hier hebben multinationale ondernemingen vanzelfsprekend een verantwoordelijkheid. De Noord-Zuidbeweging blijft daar, o.a. via de Schone Kleren campagne consequent op wijzen. Maar voor deze campagne geloven we sterk dat we meer kunnen bereiken met de gekozen focus op het beleid dan door het aanklagen van een specifiek bedrijf of sector.

Hoe sluiten action/2015 en campagne sociale bescherming op elkaar aan?

In beide campagnes wordt sterk gepleit om sociale bescherming als specifiek streefdoel (target) op te nemen in de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Dat is trouwens een van de essentiële verschillen ten opzichte van de Millenniumdoelen. De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn veel diepgaander en structureler dan de Millenniumdoelen. Daarin was nauwelijks aandacht voor sociale rechtvaardigheid.

Beide campagnes versterken elkaar dus.

Wordt deze campagne ook op Europees niveau gevoerd?

Niet rechtstreeks, wel via onze Belgische vertegenwoordigers. Maar in het tweede campagnejaar zullen we samen met Europese en internationale netwerken en met onze partners in het zuiden allemaal samen actie voeren. Dat is gepland in mei 2016.

Waarom werd een universeel basisinkomen niet opgenomen in de politieke eisen van de campagne?

Omdat het geen enkele garantie biedt om het recht van iedereen op een waardig inkomen én toegang tot essentiële basisdiensten als gezondheid te realiseren. Een volwaardige sociale bescherming biedt dit wel.

Ofwel is het bedrag hoog genoeg om voor iedereen boven de armoededrempel te zitten (dan is dat ene recht gegarandeerd). Maar dan blijft veel te weinig budget over voor publieke dienstverlening. De mensen zouden zich in dat geval  met hun “armoededrempel-basisinkomen” tot commerciële actoren moeten richten voor onderwijs, gezondheidszorg, enz...

Ofwel is het een laag bedrag dat aan iedereen gegeven wordt. Dat lijkt op het eerste zicht wel betaalbaar. Maar ook dan gaat het ten koste van de middelen voor de publieke dienstverlening en de bestaande vervangingsinkomens, waardoor die in de problemen komen. Het geven van een basisinkomen aan iedereen, dus ook aan een grote groep mensen die het helemaal niet nodig hebben, gaat dus altijd ten koste van bestaande noden en van mensen die het wel nodig hebben.

Een basisinkomen biedt ook geen enkele garantie voor het behoud van (een stuk van) de koopkracht en houdt geen rekening met specifieke noden van bv. gehandicapten. Om iedereen gelijke rechten te geven is een aangepast beleid nodig met aangepaste diensten en uitkeringen. De ambitie van het universeel basisinkomen om komaf te maken met wat men administratieve rompslomp en een ingewikkelde constructie noemt is in die zin niet neutraal.

Ten slotte gaat het bij sociale bescherming om solidariteit: we dragen allemaal bij voor wat we gezamenlijk belangrijk vinden en wat we een recht voor elke mens vinden. Een basisinkomen doet dat niet. Na uitkering van het inkomen trekken we met de gemeenschap als het ware onze handen af van elkaar.

Meer informatie, teksten en opinies hierover kan je opvragen bij onze beleidsmedewerker: koen.detavernier@11.be